Víťazom piesňovej súťaže Veľká cena Eurovízie sa na rok 2024 stal švajčiarsky spevák a raper Nemo so skladbou The Code. Vo finále zvíťazil najmä vďaka hlasom poroty, od ktorej získal 365 bodov. Ďalších 226 mal z diváckeho hlasovania. Súčet (591 bodov) stačil na preskočenie Chorvátska, ktoré u divákov vyhralo s počtom hlasov 337, od poroty však spevák/kapela Baby Lasagna dostal iba 210 hlasov (spolu 547). Na treťom mieste sa umiestnila Ukrajina so 453 bodmi.

Víťazná skladba je originálnym a prekvapivo dobre fungujúcim spojením rôznych hudobných žánrov od operného spevu cez rap až po drum&bass. Jej spoluautor a interpret Nemo sa identifikuje ako nebinárna osoba, čo mu spolu so ženským imidžom počas vystúpenia mohlo u časti divákov pomôcť a u inej uškodiť.

V tomto prípade sa však zdá, že v kontroverznom spolitizovanom ročníku Eurovízie zvíťazila hudba. Nemo totiž pesničkou a jej prevedením s pôsobivým speváckym výkonom bez prehnaných pódiových efektov ukázal, že aj v mnohými zaznávanej súťaži sa občas objaví niečo skutočne originálne a výnimočné. Skladba má navyše vydarený videoklip a o spevákovom talente svedčí i video s jej akustickou verziou.

Druhé vystúpenie po prevzatí víťaznej trofeje od minuloročnej víťazky Loreen už Nemo absolvoval bez rotujúceho "taniera" s tŕňovou korunou, ktorú dostal po vyhlásení výsledkov od írskej kolegyne. Na jeho konci emotívneho vystúpenia od samej radosti a dojatia sklenenú sošku položil zem tak prudko, že ju rozbil a poranil si pritom palec. Na tlačovej konferencii po finále však už pri sebe mal novú trofej pre Švajčiarsko, ktoré sa tak o rok stane ďalšou hostiteľskou krajinou.

Kontroverzná účasť Izraela aj vylúčenie Holandska

Súťaž konajúcu sa vo švédskom meste Malmö tento rok poznamenala kontroverzia okolo účasti izraelskej speváčky Eden Golan, ktorá vyvolala protesty pred dejiskom súťaže, štadiónom Malmö Arena. Časť aktivistov a verejnosti žiadala, aby interpretke z Izraela z dôvodu vojny v Pásme Gazy tento rok vôbec nebola umožnená účasť v Eurovízii. Polícia v deň finále zadržala a odviedla niekoľko protestujúcich vrátane švédskej klimatickej aktivistky Grety Thunberg. Protesty sa konali počas celé týždňa, na najväčšom v deň druhého semifinále bolo 12-tisíc ľudí.

Nevôľu fanúšikov organizátori Eurovízie vyvolali aj v sobotu, keď zo súťaže doslova pár hodín pred finále diskvalifikovali holandského speváka Joosta Kleina. Dôvodom bola sťažnosť členky produkčného štábu, ktorá speváka obvinila zo zastrašovania. "Švédska polícia prešetruje sťažnosť, ktorú podala členka produkčného štábu v súvislosti s incidentom po jeho (Kleinovom) vystúpení na štvrtkovom semifinále," informovala Európska vysielacia únia (EBU), ktorá súťaž organizuje. Dodala, že by "nebolo vhodné", aby spevák v súťaži pokračoval v čase, keď voči nemu prebieha právne konanie.

Stanica Sky News uvádza, že Joost Klein je obvinený z toho, že sa produkčnej slovne vyhrážal. Postup organizátorov ostro kritizovala holandská verejnoprávna televízna a rozhlasová spoločnosť Avrotros, ktorá v emaile zaslanom agentúre AFP napísala, že jeho diskvalifikáciu zo súťaže považuje za príliš prísnu a neprimeranú a takého rozhodnutie organizátorov ju šokovalo.

Veľkého finále súťaže sa tak napokon netradične zúčastnili len zástupcovia 25 krajín namiesto štandardných: Arménska, Británie, Cypru, Estónska, Fínska, Francúzska, Grécka, Gruzínska, Chorvátska, Izraela, Írska, Litvy, Lotyšska, Luxemburska, Nemecka, Nórska, Portugalska, Rakúska, Slovinska, Srbska, Španielska, Švajčiarska, Švédska, Talianska a Ukrajiny.

Podrobnejší autorský článok o priebehu finálového večera pre vás pripravil redaktor Marek Majzon:

Eurovízia našla Nema: Najnudnejší ročník 21. storočia nebolo ťažké vyhrať

Zdroj: TASR (DPA) + Hudba.sk